2014. július 17., csütörtök

A naptejek, amiket használok

naptej teszt
Ilyenkor nyáron, erős napsütés mellett (sőt, hogy őszinte legyek, már az első tavaszi napsugaraknál) a táskám állandó lakójává válik. Korábban nem igazán figyeltem se a márkára, se a minőségre (értsd ez alatt azt, hogy a 30 faktoros, 300 ! forintos, kis eurós boltban kapható kétes "lötyit" fogyasztottam, ami megvédett ugyan a komolyabb leégéstől vagy barnulástól, de a nyár végére óhatatlanul is jó néhány árnyalatot sötétedett a bőröm.)

Nivea Sun Pure & Sensitive, 50 faktoros

Még tavaly (vagy tavalyelőtt?) szereztem be egy Rossmannos akció kapcsán, nagyon agyaltam rajta, mert nem vagyok benne biztos, hogy egy vegán-teszten átmenne, ugyanis számos oldalon azt találtam, hogy bezony a Nivea előszeretettel végez állatkísérleteket, viszont legalább ugyanannyi oldalon, hogy ez badarság, szóval ilyen szempontból nem győzött meg.
Viszont az egyet fizet, kettőt kap akció alkalmával mégis megvettem, és őszintén szólva, soha erősebb naptejjel még nem találkoztam. Színezék és illatanyagmentes, ami még plusz pont - bár van egy enyhe, jellegzetes illata -, és olyan szinten véd, hogy balatoni nyaralás alatt ahol bekentük a könnyen leégő bőrű barátnőm hátát, ott hófehér maradt, ahol nem, ott pedig elég komolyan rákvörös, tehát ilyen szempontból csillagos ötös, megbízható, érzékeny bőrűeknek kifejezetten áldásos lehet.

Sun Ozon 50 faktoros és  Sun Ozon érzékeny bőrűeknek 30 faktoros (Rossmann)

Ha jól tudom, a Sun Ozon termékek vegánok, tehát előszeretettel használom őket. Míg a sima ötven faktoros hagyományos naptej illatú, addig az érzékeny bőrűeknek szánt társa szinte illatmentes, kevésbé lehet érezni, mint a Nivea ugyancsak sensitive kiadását.
Védeni mindkettő jól véd, a fehér flakonos hamar beszívódik, talán a sárga kissé kevésbé, de nem lassabban mint egy átlagos naptej.

Cien 30 faktoros (Lidl)

Ez szintén akció  keretében került hozzám, eredetileg gyermekek számára készült, ami engem egy csöppet sem zavar.
Kifejezetten sűrű, a vizet elég komolyan lepergeti, így strandra/vízpartra tökéletes, bár parfümmentesnek tünteti fel magát, a jól megszokott naptejszag ennél elég erősen érződik, úgy vettem észre, hogy hiába az alapos zuhanyzás, még másnap is, ami nem olyan szimpatikus, ráadásul enyhe barnulás tapasztalható, ezért vagy érdemes gyakrabban kenni, vagy magasabb faktorszámút választani, de leégni aligha lehet vele.

Bübchen Kids

Ezt az apró jószágot és a társát, ami nem látszik a képen, édesanyámtól kaptam, aki ha minden igaz, Ausztriában vette anno,én pedig el voltam ragadtatva, hogy végre valami, ami nem húzza le a táskám, még ha szívfájdítóan hamar el is fog fogyni.
Szintén gyermekek számára készített darab, furcsamód édeskés illattal, a megszokottnál sűrűbb állaggal, de iszonyatosan jól véd, az egyetlen baj vele, hogy ilyen kis csöpp dobozkában árusítják. (Értem én, hogy osztrák rokonainknál talán barátságosabb a nyár és nem olyan erős a napsütés, na de kérem, ez még célzott és óvatos arcra/dekoltázsra való használat után sem bír ki egy hétnél többet! Minek gyártanak bármit is ennyire kicsi kiszerelésben?)

Összességében a Niveát a (számomra) gyanús háttere miatt nem veszem újra, mondjuk már alig maradt belőlük (két-két flakonom van minden fényképezett darabból), de ezt ajánlanám azoknak, akik szeretnék megőrizni a hófehérségüket, a Sun Ozon mondhatni a második helyezett, a Lidl-es ténylegesen vízparta kiváló, míg a Bübchen például szimpla napi használatra, arcra, vagy olyan területre, ahová nem kell sok, mert hiába véd jól, iszonyat hamar elfogy.

Ár arányában... nos mi (inkább én :D) kb. 2 flakonnal szoktunk elhasználni egy nyár alatt, ami annyira nem vészesen sok, de azért kétezer forint fölött nem szívesen költenék per doboz, nos a fentiek közül a Nivea az, ami konkrétan a kétszeresébe kerül eredeti áron... a többiek viszont barátságosabbak, ha jól emlékszem, egyik sem lépte túl a másfélezer forintot, szóval ki lehet bírni. (Az aprót nem tudom, hiszen ajándék volt, de leárazott termék révén vagy 3-4 darab került egy euróba, viszont kiárusítás előtt szerintem jóval drágább lehetett, rákeresve kb. Nivea árkategóriás.)

Fájt a szívem a Vichy naptejekért is, de egyrészt iszonyat áruk van (még ha meg is érik), másrészt szerintem nem kifejezetten vegán termék, hiszen az anyavállalatuk, a L'Oreal tesztel, ami részemről szintén kizárja.
Szívesen kipróbálnék egyébként valamilyen tipikus "bio-kencét", vagy házi készítésű krémet is, mert szeretem tudni, mit kenek magamra, csak valahogy eddig nem vitt rá a lélek, azt hiszem, ezen a nyáron már nem is fogok vele bűvészkedni, talán majd jövőre.


Nektek van jól bevált naptejetek? Vagy készítettetek már? Esetleg ha ezeket használtátok már, hogy vált be? Esetleg melyik az, amiben csalódtatok?

6 megjegyzés:

 1. A Sun Ozon-t én is szeretem ^^ De asszem, itt Nálad már említettem is.
  Az Alterra meg az Alverde naptejein gondolkodtam még, mert bár én nem vagyok vegán, de még évekkel ezelőtt átálltam a natúrkozmetikumokra meg a saját magam által kevert trutymókra, gyógynövényekre, környezetbarát mosó és tisztítószerekre, kiírtva szinte minden vegyszert az életemből.

  Amúgy az a picike valószínűleg szándékosan utazó méret. A DM-ekben meg a Rossmann-okban vannak olyan állványok, amiken minden kenceficéből ilyen kicsike kiszerésűek vannak, direkt utazó méretek, hogy pl. egy hetes nyaraláshoz ne cipelj egy fél literes tusfürdőt, hanem csak egy 1 deciset. Legalábbis én erre gondolok a pici naptejjel kapcsolatban. :)

  Selania

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Amikor írtad, hogy akcióban van, másnap rohantam is megvenni, úgyhogy tudom, tudom :)) A natúrkozmetikumoktól már csak egy lépés a vegán holmi, bár sajnos nem minden vegán kozmetikum natúr/bio is egyben. (Pont most találtam mosódióból készült mosogatószert is, szóval boldog vagyok nagyon, ha már témánál vagyunk ^^)

   De milyen pazarlás, hiszen alig tart valameddig, utána meg csak kidobjuk és annyi műanyagszemét marad utána *sóhajt* De igazad lehet. És hogy mondod, tényleg a Dm-ben a pénztár előtt, csak én mindig a sminkes meg gyantás résznél vagyok megakadva, nem csoda, hogy nem vettem eddig észre ^^

   (Nem szeretnél regisztrálni? Ha már egyszer úgyis vagy olyan kedves, és ennyiszer hozzászólsz, aminek nagyon-nagyon örülök, mert véégre némi visszajelzés :D lassan praktikus lenne :) )

   Törlés
 2. Na, most vagy fél órát szórakoztam, mire sikerült regisztrálni. Blogos analfabéta vagyok, nevess ki nyugodtan :DDD

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ugyan már, hé :) A lényeg, hogy végre nem vagy "névtelen" ^^

   Törlés
 3. Én akkor már az Alverde termékeket jobban szeretem :) Amúgy nekem most Lavozon naptejem van a Müllerből, vegán-natúr szempontok alapján nem tudom értékelni, de egyébként számomra teljesen jó, jól véd, meg az én korábbi naptejeimhez képest elég zöld az összetétele :) Biodermákat is szeretem, azokkal tényleg esélytelen leégni. Ha korábban írod meg a posztod,lehet, hogy e szerint vásárolok naptejet! :D de nem bánom a Lavozont, olyan olcsó volt és olyan jó, hogy tényleg csak ajánlani tudom.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Fú, tényleg, pedig voltunk a dm-ben is, megnézhettem volna, hogy miféle (saját) termékeket árulnak, de... nem is tudtam, hogy az Alverdének is létezik napteje, valahogy eddig leragadtam a smink-, és tisztálkodószereinél :)
   Ó, nem baj, talán jobb is ez így, legalább többfélét kipróbálunk, több tapasztalatunk lesz, hogy megtaláljuk az "igazit" ^^

   Törlés