2014. január 24., péntek

Könyves listám 4. 'Mit olvassunk?' - weboldalak

Még amikor a szakirodalmas posztban olyan oldalakat, adatbázisokat kerestem, amelyekkel hasonló könyveket lehet találni, mint az éppen olvasott, hiszen aki szeret olvasni, biztosan tudja, milyen rossz érzés, amikor véget ér egy tök jó könyv(sorozat), és ott ülünk leforrázva, hogy 'na, ezek után hogyan tovább?'
Nos ezt enyhítendő találtam néhány (angol nyelvű) jó kis oldalt, ami segít nekünk olvasnivalót találni (a nehéz időszakot átvészelendő, haha :D), vagy akkor is segítségünkre siet, ha éppen csak nincs ötletünk, viszont kedvünk az volna.
 • Booklamp - nagyon szimpatikus kis oldal, nagyon-nagyon részletes feltártsággal.
 • Lazy Library  - avagy a lustákra is gondoltak: kulcsszavas keresés, kifejezetten 200 oldalnál rövidebb könyvekre. (ez nekem picit olyan "eh", de hátha valakit meg pont ez vonz :D)
 • Read-alikes - szerzőre, könyvre keresve hasonló szerzőket és könyveket találunk, igazán felhasználóbarát felületen.
 • What Sould I Read Next? - csak megadjuk a kedvenc könyvünk szerzőjét, címét, és máris megkapjuk a hasonlóak listáját)
 • Whichbook - ahonnan hangulatunk alapján választhatunk egy csúszkán, akár kombinálva , adott jellemzők ellentétes szerint (pl. szép vagy undorító, hosszú/rövid, szex/nélküli, kiszámítható/megjósolhatatlan, stb.)
 • Your Next Read  - szintén szerző és cím megadásával indulhatunk el, viszont ha nincs ötletünk széleskörű kategóriákba rendezett listából válogathatunk, ráadásul még a GoodReads-szal is összeköthető.
Természetesen ott van még az előbb említett Goodreads, ahol szintén van ilyen funkció, meg  a legtöbb esetben azért némi kreativitással ki lehet ügyeskedni, hogy vajon némileg kik lehetnek vele egy kategóriában:
 • Akiket az író példaképnek tekint, akiktől inspirálódik
 • Kortársai, akiket megemlít a regényeiben, előszavában
 • Nagy rajongók által kedvelt más alkotók
 • Könyves blogokon vadászni az "olyan mint", "hasonlít" és egyéb dolgokra 
 • A kiadó hasonló kategóriás könyvei között keresgélve
Viszont azt nem árt nem elfelejteni, hogy az ilyen "hasonlít az év bestsellerére, ezért vedd meg" matricák többnyire csak szomorú próbálkozás arra, hogy meglovagolva az aktuális divatot kihúzzák a pénzedet egy olyan utánzatra, ami szinte biztos hogy csalódás lesz.

(Fantasy-sci-fi téren találtam egy tök jó kis angol nyelvű ábrát, aminek segítségével eldönthetjük, erre induljunk. Mondjuk kár, hogy nem interaktív, tök frankó lenne több/száz/ hasonló könyv közül szemezgetni...)

(Remélem, nem unjátok még a könyves dolgokat, bár mostanában nemigen lesznek, más témában tervezgetek ^^)


1 megjegyzés:

 1. Jajj, ezek nagyon jók !!! :D Az a LazyLibrary szerintem utazásokhoz jön nagyon jól, de a többit is elmentettem a könyvjelzők közé :) ... Köszi ^^!

  VálaszTörlés