2014. január 3., péntek

Könyves listám 3. - Ígérem, hogy idén többet...


Elborzadva jöttem rá, hogy idén mindössze 34 könyvet olvastam el, (ami majd' tízezer lapot jelent - hálát adok a Moly.hu-nak, különben biztos nem tudnám követni, hogy mit miért és mikor), amíg tavaly majdnem tíz darabbal többet sikerült elfogyasztani, azaz 43-at. Igazából azon gondolkodom, hogy ez így leírva milyen kevésnek tűnik, és milyen könyvsznob módon néztünk össze, amikor órán arról volt szó, hogy évi kettő darab könyvtől számít valaki rendszeres olvasónak. Mondjuk ez nem is annyira vészes arány, hiszen ha azt vesszük, tíz nap alatt mondjuk egy, csak éppen tudom, hogy sokkal több is lehetett volna, mondjuk kétszerese vagy háromszorosa - de hát na, azért mást is kell csinálni, mint ücsörögni és fejben egészen máshol kalandozni. (És akkor itt még nem is esett szó a tudományos cikkekről és a többszáz oldalnyi angol nyelvű nyálas fanficről, amiről úgy néz ki, leszokóban vagyok... igazán nem is tudom, hogy örüljek-e ennek, hiszen az angolomat tök jól szinten tartotta, viszont kissé agyromboló napokig epekedni, hogy mikor óhajt végre az imádott író(hölgyemény) újabb fejezetet posztolni :D)
Egyébként észrevettétek, hogy milyen érdekes, hogy sokan a könyvtárat és a könyveket csak szórakozásnak, kikapcsolódásnak tekintik? Pedig azért ilyen 16 év felett szerintem illene a szakirodalom felé is kacsintgatni - tudom, persze, az internet nyilván egyszerűbb, meg hát megkeresni egy speciális kifejezést egy négy-ötszáz oldalas könyvben azért nem olyan vidám dolog manuálisan, de akkor is, csodálatos érzés végigsétálni a könyvespolcok között, és lekapni egy-egy olyan könyvet, ami amúgy talán a kezünkbe sem akadna, csak a címe valahogy megfog. ( Hú első félévben mennyi címet felírtam, amikor gyakorlaton raktároztunk.! Mondjuk hogy mennyit olvastam el belőle, az már más kérdés.) De tényleg érdemes kipróbálni, ha van egy kis idő rá, elég kiválasztani, hogy kb. milyen téma érdekel, és akkor uccu neki :) (Én leginkább az olvasásszociológiát, az informatikát, a pszichológiát, illetve a szociológia bizonyos részeit találom nagyon érdekesnek.)

Összeszedtem vagy huszonöt-harminc kifejezetten a goth szubkultúrával kapcsolatos szakirodalmi jellegűbb könyvet, hát gondolhatjátok, hogy véletlenül sem jelent meg egyik sem magyarul, ami még nem is olyan nagy gond, hiszen nagyobbik része angol, németeket egyelőre a nyelvtudásom korlátozottsága miatt nem is álltam neki keresni, de a bosszantó, hogy postaköltséggel együtt minimum hét-nyolcezer forint lenne darabja. Nos, ez jelen anyagi helyzetemben az a 'na ne...' kategória, de remélem, később (akár évek múlva) megengedhetem majd magamnak, hogy az összes olyan szakirodalmat beszerezzem, ami a szubkultúránkkal foglalkozik - addig is hálát adok az égnek, hogy az említett könyvek részben vagy egészben megtalálhatóak a világhálón, különben jó nagy gondban lennék. (Lista nemsokára! Aki a témában ír szakdolgozatot, annak bizonyára jól fog jönni.)

Na de visszatérve, az első könyves posztban összeszedett, még novemberben kikölcsönzött könyveknek egy híján a végére értem (a Niffenegger-féle Highgate temető ikrei valahogy nem sikerült nekiállnom, kell egyfajta hangulat minden könyvhöz, na), illetve amíg a szociológia jegyek ki nem derülnek, addig nem merem visszavinni a Bevezetés a szociológiába című igencsak termetes jószágot sem :D
Viszont már nagyon rám érett, hogy újra könyvtárba menjek, alig bírtam kivárni, hogy másodika legyen. Azzal kellett szembesülnöm, hogy mindig olyankor találok új, érdekesebbnél érdekesebb olvasmányokat, amikor alig van pár szabad hely az olvasójegyemen (kilenc darabot lehet kikölcsönözni), most is rengeteg jót találtam. (Egyébként milyen jó már, hogy nem csak régi muszáj-könyvek vannak - aka kötelező olvasmányok - hanem kortárs, pár éve vagy idén 2013-ban megjelent új könyvek is! Igazi csemege, ha éppen nincs kikölcsönözve és éppen nemrég olvastam róla valamelyik könyvesblogon.

Leendő olvasmánylista
 • Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája (az előző listámon is szerepelt, most megtaláltam)
 Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? (az évem első sci-fije, a Szárnyas fejvadász óta - amit borzalmasnak találtam - el akarom olvasni)
 Lauren Kate: Fallen - Kitaszítva (a Gigi-féle kritika után már alig várom, bár az első öt oldal fejezet egyelőre nem olyan borzasztó. és a borítója? óóó...)
 Maggie Stiefvater: The Raven Boys - A Hollófiúk (ciki lenne azt mondani, hogy a borítója és a címe tűnt érdekesnek? remélem azért nem lesz akkora csalódás...

Szakirodalom:
Szapu Magda: A zűrkorszak gyermekei (hajjaj, de vágytam erre a könyvre! ifjúsági zenei szubkultúrák, Somogy megye, sőt, Kaposvár - ahol ugye lakok - ráadásul sok-sok közvéleménykutatással és táblázattal, rockerekkel, punkokkal, metálosokkal, skinheadekkel, diszkósokkal, rapperekkel és raverekkel... igazi csemege! ráadásul amennyire az első fellapozás után meg tudom ítélni, igényesen megírt, szinte olvastatja magát, érdemes kikölcsönözni, meg szerintem beszerezni is.)

Ha tudtok valamit ajánlani, szóljatok ám :)               [a kép forrása]

2 megjegyzés:

 1. A Fallen - Kitaszítva számomra egy kicsit csalódás volt :( A 4. részt a Rapture - Boldogság-ot már csak azért fogom megvenni és elolvasni, hogy akkor meglegyen az egész sorozat.
  A főszereplő lány elég idegesítő, nyafogós, csak arra tud gondolni, hogy Daniel így meg Daniel úgy.
  A Fallen a végére nagyon izgi lett azért, szóval ott az írónő már összeszedte magát. :D A második rész nem tetszett, a harmadik egész jóra sikeredett, a sok utazás miatt. Hát, kíváncsi vagyok a 4. részre :)
  Természetesen nem akarlak lebeszélni róla, meg előre elvenni a kedved, de számomra az a tipikus fantasy-romantikus-tinikönyv, amiből ha olvastál egyet, olvastad az összeset... :/

  Selania

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát én most fejeztem be az első részt, de azért annyira nem volt rossz, mint számítottam... viszont voltak olyan fordítási bakik és helyesírási hibák, hogy hű, amire nem számítottam o.o
   Viszont ha azt mondod, később érdekes lesz, akkor szerintem folytatom (ha megtalálom valahol a második részt), mert azért csak kíváncsi vagyok, de nem várok túl sokat tőle. (Most vagy a mostani ilyen típusú könyvek egyre gyatrábbak vagy én vagyok túl finnyás... :D)

   Törlés