2013. december 15., vasárnap

Könyves listám 2., amit szívesen látnék a polcomon

(...már ha lenne polcom és szegény könyvecskéim nem szekrényekben / fiókokban / dobozokban / ágyneműtartóban / random meglepő helyeken lakoznának...)

Múlt hónap végén a könyvtári gyakorlattól felbuzdulva írtam egy hosszabb bejegyzést Könyves listám 1. címmel. Nos némileg ennek kapcsán, némileg pedig a tegnap délutáni Alexandra-látogatás miatt hirtelen újra feléledt bennem a kíváncsiság,hogy milyen könyveket adtak ki mostanában, meg úgy egyáltalán, miket lehetne beszerezni ha nem tennék félre éppen minden fillért :D.
A vicces, hogy tegnap buszra várva negyed órát eltöltöttünk (három degeszre tömött szatyor társaságában) az Alexandrában, és egy rakás olyan könyvet találtam, ami az az "aa de jó lenne karácsonyra magamnak" kategória, de jelen pillanatban luxus, nem tudom elmondani, hogy mekkora erőfeszítésembe kerül nemet mondani, amikor tudom, hogy igazán beleférne, sőt, csak hát ugye az elhatározás, hogy nem költök semmi olyanra, ami nem muszáj... (még jó, hogy lazán kezelem az ilyesmit, ugyanis ha mástól kapom ajándékba, az ugye nem számít vásárlásnak - mindenki jól jár, én is, mert lesz könyvem, de költeni nem fogok, az ajándékozó - jelen esetben feltételezem apukám - is, mert legalább nem kell azon agyalnia, hogy minek örülnék.)

No hát a lényeg, hogy - minő véletlen - pont ma kaptam egy hírlevelet az Alexandrától, hogy last minute könyvvásár van, némelyik könyvre 40%-os kedvezménnyel (elég nagy a választék, itt leshetitek meg), a mai naptól, 14-től 17ig, amit végig is bogarásztam nagyjából. Azt nagyon sajnálom, és szerintem szarvas hiba, hogy a weboldalukon nincsen külön YA kategória, ugyanis oké, hogy van olyan, hogy gyerekkönyvek és ifjúsági irodalom, de az ifjúsági irodalom, mint olyan kb. a Pál utcai fiúkat, a Két Lottit és a Tüskevárat juttatja eszembe, szóval semmi olyasmit, ami manapság túlzottan közkedvelt lenne a 14-18 éves korcsoportban. (Ej, ilyet mondani könyves tanulmányokkal, de hát na, szvsz ez a helyzet, hiába mutatja bármelyik felmérés is, hogy milyen szívesen olvas minden tini Gárdonyi Gézát meg Jókai Mórt... na ne.)
A tipikus YA pedig itt a Fantasy/Sci-fi kategória alá került, ami totál megtévesztő, mert hát egy romantikus fiatal felnőtteknek szóló könyv urban fantasy stílusban nehezen nyomorítható be a hardcore unikornisok meg törpék, vagy éppen a csillagrombolók közé... na de mindegy :D)

Szóval... mint már korábban írtam, megtudtam, hogy kijött a Gyacsenko házpaspár-féle Metamorfózis könyvek második kötete (az első a "furcsa-de-érdemes-elolvasni" Alekszandra és a teremtés növendékei című könyv volt, amit aztán be is szereztem), és olyan nagy lendülettel lopták be magukat a szívembe, hogy kétség sem fér hozzá, hogy a polcomon szeretném látni.
A címe Arszen és a játék hatalma,  meglehetősen kétértelmű, bár az első rész után nehezen tudnék meglepődni bármin is (most a tartalomra gondolok, nem az elszúrt borítóválasztásra és címfordításra. Na hát majd meglátjuk.
Aki hozzám hasonlóan nem bír magával és előre elolvasná a tartalome gy részét, véleményt-kritikát-ilyesmit, az lessen fel a Profundus Librum bejegyzésére, és informálódjon :)

A következő Maryroose Wood Méregnaplók trilógiájának első és második része. Az elsőt olvastam, és meglehetősen szép emlékek fűznek hozzá, úgyhogy erősen polc-gyanús, és a jó hír, hogy a keményfedeles verzió sem túl drága, csak párszáz forinttal láttam többnek, mint a simát.

      

A Stephen King-féle Full Dark, No Stars, azaz Minden sötét, csillag sehol (a magyar cím milyen kis suta lett az eredeti komoly-komor igazán tintafekete, lélegzetelfúlós-némaságot sejtető eredetihez képest...) és az Átfúj a szél a kulcslyukon (avagy The Wind Through the Keyhole, aminek címével szintén olyan érzéseim vannak, mint az előzővel...) ami a Setét Torony könyvek negyedik és ötödik kötete közé illeszkedik.Határozottan kell a többi közé. Talán a Blaze-n és a Bura alatt-on kívül (tudtátok, hogy sorozat készült belőle?) ez a kettő, amit nem olvastam a horrormestertől.

   

Szergej Lukjanyenko-t az Őrség-sorozat köteteinek olvasásakor kedveltem meg nagyon, a Csillagok sci-fik szintén hozták az elvárt szintet, így a Kirill-sorozat Őrök világa-könyvét gyorsan be is zsebeltem... amiről kiderült, hogy csak második rész, ugyanis van egy első, frappánsan Világok őre, amit ki is kölcsönöztem, csak a sok szakirodalom miatt még csak az első pár oldalba olvastam bele (elég ígéretesnek tűnik, megvan az a jó kis Lukanyenko-hangulat, na). A következő lefordított sorozata az  Igék földje - A vas prófétája. Állítólag valamilyen vallásos jellegű, hát remélem, nem fog csalódást okozni... Scott Westerfeld is egy a személyes kedvenceim közül, a Csúfok sorozat volt az első, és Molyon láttam, hogy még jó sok könyvet írt, csak sajnos nem fordították le, én pedig még nem szántam rá magam, hogy belevágjak angolul (pedig ahány oldal angol nyelvű fanfiction-ön átrágtam magam, már régesrég megtehettem volna...) Nos, még tavaly nyáron vettem meg az első részt, a Leviatánt, ha jól emlékszem (vagy aputól kaptam, nem vagyok benne biztos, csak azt, hogy eszeveszettül boldog voltam, mert lekéstük a buszt és karácsonyra való tekintettel egy másik busszal mentünk majdnem hazáig - úgy, hogy a buszos az út mellett állt meg, látva hogy hatalmas szatyrokkal állunk kétségbeesetten :) ) És szánom-bánom, de azóta sem olvastam el. Pedig szeretem Westerfeld írásmódját, tök szimpi intró is készült hozzá, de nyáron volt egy hónapos olvasói válságom, előtte meg egy rakás szakirodalmam, meg... áh, kifogások. Valahogy nem sikerült nekiállnom, de karácsonyi szünetben sort fogok rá keríteni. (Csak ne kérdezzétek, melyik év karácsonyán... :D)

Ami még érdekelne tőle, az a...
  • Midnighters (néhol Éjféljárók) - amiben egy csapat (éjfélkor született) fiatal képes belépni éjfél után egy titkos, 25. órába, ahol aztán izgi dolgok történnek - micsoda ötlet!
  • Peeps / Parasite Positive - vámpíros(?) - parazitás orvosi krimis sci-fi, állítólag felettébb szokatlan nézőponttal
  • Evolution's Darling - klónos - bérgyilkosos - feltételezéseim szerint filozofálgatós
  • The Risen Empire - jövőben játszódó sci-fi
(Magyarán az összes más írása is. Eh. A fel nem sorolt képregényekkel és egyéb önálló könyvekkel együtt.)

Végül, de nem utolsó sorban: akárhányszor betérek, mindig megcsodálom ezt a könyvborítót - nem, nem igaz, hogy a külcsíny nem számít, mert igenis, imádom a látványát. Esetleg egy posztert belőle, vagy... ?
Tök jó, hogy egyre szebbek a YA könyvek borítói :) Vagy csak én látom így? (Mondjuk valamivel csak el kell adni...)

És folyton azon jár az eszem, hogy kéne egy ilyen kedvenc borítós top10-es listát csinálni, és olyankor mindig rájövök, hogy ejha, ha az egész életemet csak erre áldoznám, akkor sem nézhetnék végig elég borítót, olvashatnék és lapozhatnék végig elég könyvet...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése