2012. november 9., péntek

Testfestés: Henna

A cikk létrejöttét leginkább Doze-nak köszönhetjük, ő szólt ugyanis, hogy írhatnék erről a témáról is. Igazából korábban már hallottam a dologról, és érdekelt is - mindig ámulva néztem a felvonulásokon és a balatoni Bornapokon a bazár hennásait, akik -jó pénzért ugye - gyönyörű ábrákkal festették teli az arra járókat. Azt hiszem, tényleg éppen itt volt az ideje, hogy utána járjak.

Nagyon sok gothon láttam tetoválást, de akármennyire is tetszettek, nem hiszem, hogy valamikor is csináltatni fogok. Igazából ezzel is szeretnék segíteni "sorstársaimnak", akiknek ugyan tetszik ez, de nincs hozzá bátorságuk, vagy még nem akarják magukat elkötelezni :)

forrás
A hennafestésről

A hennafestés indiai és a keleti kultúrkör részeként terjedt el, tulajdonképpen mindenfelé a Földön. Érdekessége,hogy több, mint ötezer éves múltja van, de maga a növény Egyiptomban volt őshonos.

Alapvetően kétféle henna létezik, a fekete és a barna (natúr). A hennafestés alapja a henna növény levelének őrölt, pépesített formája, ezt a krémet "kenik" az emberre, tehát egy fájdalom és tű mentes dologról van szó. Tulajdonképpen úgy festenek rád :) Akár három hétig is megmarad a minta, ha szerencséd van. Szépen, egyenletesen tűnik el.

A fekete hennáról annyit kell még tudni, hogy érdemes allergiatesztet végeztetni, mielőtt belekezd az ember, ugyanis ha a bőr nem bírja, nagyon csúnya következményei lehetnek. Létezik egy olyan változata is, amitől az ember bőre kisebesedhet, elrákosodhat. Ez nem egy ritka dolog, de nem a növény tehet róla, hanem az emberek, akik nem megfelelően mindenféle mérgező anyagot kevernek bele :( Szerencsére Magyarországon nem nagyon fordul elő. [ Elrettentő kép ]

Maga a növény
Ha szembetalálnánk magunkat egy ilyen bokorszerű növénnyel, ami jócskán meghaladja egy átlagos ember magasságát, talán fel sem ismernénk, hiszen itt, Európában nem honos. Itt legfeljebb zacskóban, tubusban találkozhatunk azzal, amit hennának nevezünk - azaz, ahogy korábban írtam - a növény levelének pépesített verziójával. Szép, piros, rózsaszín vagy fehér virágocskája van.

Maga a pép zöldes színű, de remek barnás-vöröses nyomot hagy maga után. A fekete színű henna tulajdonképpen az eredeti, zöld pép valamilyen természetes módon való színezésével történik.

Ne feledkezz meg a próbáról!
Ha házilag, otthon akarsz neki állni, előtte tegyél próbált, hogy nem rossz minőségű-e a termék, vagy nem vagy-e allergiás. Egy aprót cseppentesz a karodra, és ha egy napon belül nem kezd el viszketni, felhólyagosodni - ne adj isten, gennyedzeni, akkor kezdődhet is a móka :D
Azért sérült bőrre, friss horzsolásra, hegre ne tedd. Bármennyire is "tiszta" a krém, bajod lehet tőle.


Több lehetőségünk is van, hogy mit és hova festessünk, szerintem a legérdekesebb az úgynevezett "bindifestés". Tulajdonképpen egy sima díszítésről van szó, amit "ékszerként viselhet" az ember. Szerintem nagyon-nagyon mutatós :) Kicsit hasonlít a piercingekre, csak nem jár fájdalommal, és ez nagyon nagy előny. Meg ugye akár havonta változtathatjuk, ízlés szerint. Egy tubus sokáig kitart :)

Érdekesek és különlegesek a mehndi rajzolatok, amiket a táncosok használtak illetve használnak. Itt tulajdonképpen a kéz megfestéséről van szó.

Rengeteg szimbólum és motívum közül lehet válogatni. Mindegy, hogy egy jelentőségteljes, komoly szimbólumot vagy csak egy édes kis figurát festetsz magadra, az a lényeg, hogy hozzád közel álljon, neked tetsszen, ugyanis tudat alatt a részeddé válik - akár egy kis időre, és ugye senki sem szeretné tönkretenni magát.
Nem játék az emberi test, és az sem, amit "viselsz".

Klassz növénnyel állunk szemben, ugyanis két hatás egyesít magában: ápolja és színezi a hajat. Nem sok szintetikus bolti kozmetikumról vagy hajfestékről mondható ez el. Szerintem elég indok arra, hogy válts, ha pont rajt vana  skálán álmaid színe :)
Az alap szín a vörös, de egyéb (gyógy)növényekkel való keverés után mesés szőke, világosbarna, barna, tűzvörös, de még fekete (!!!) színt is el lehet érni :)
Viszont vigyázni kell, hogy mielőtt befested a hajad, teljesen mentes legyen minden egyéb kozmetikai cucctól: nem  jó, ha előtte volt festve, lakkozva, stb, de szerintem ez igencsak érthető. Tiszta, mosott hajon szebben megmarad, mint zsíros, elérhetetlen [=lakkozott] hajon - ugye ott nem tud beszívódni.
Nem hiszem, hogy az itt olvasók többségének szüksége lenne a következő jó hírre, de ki tudja: az ősz hajszálakat is befedi :D
Az utasítás egyszerű, minden dobozhoz mellékelnek egy kis könyvecskét vagy cetlit.
Mondjuk a legkevesebb fél órát rá kell szánni, de ennyi időt egy sima festés alkalmával is "elpepecselünk".

Íme, egy (angol nyelvű) henna-hajfestéssel foglalkozó oldal

Egyéb előnyök
A henna egyben gyógynövény is, nem csak kozmetikai célokra használják.
Jó bizonyos bőrbetegségek ellen, sebösszehúzó hatású, kiválóan fertőtlenít. Még a lábgombásodást is megszünteti. A hajhullást és a korpát is vissza lehet vele szorítani.

Összegezve szerintem sokkal jobb, mint a tetoválás. Nem kell egy életen át viselni - bár, ha pont ezért tetováltatnád magad, akkor ez hátrány -, tehát ha megbántad, akkor sem kell sokáig szörnyülködnöd. Természetes. Akár te is felfestheted magadnak. Készíthetsz extra, alkalmi művet, de egy szimpla hétköznapi "díszt" is magadra :)

Forrásanyag:  Hennasite |   Henna - testfestésDilara - az út keletre


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése