2013. november 27., szerda

Könyves listám 1. és egyebek


Szégyen és gyalázat, leendő könyvtáros létemre gyakorlatilag utoljára akkor voltam a kedvenc könyvtáramban, amikor még esett a hó - nem, nem tegnap délután - , onnan emlékszek rá teljes bizonyossággal, hogy hatalmasat estem könyvestül-mindenestül a jégen a buszra sietve. Belecsúsztam abba a hibába én is többek között, hogy a szakirodalmat frankón le lehet vadászni a netről is többé kevésbé, a szórakoztató irodalom meg kimerült abban a nagy szatyor Kozmosz Galaktika-gyűjteményben, amit még tavasszal vettem a vásárban egy ismerőstől. (Ah, igazi book-gazmus, megfogadtam, összegyűjtöm egyszer az összes Galaktika Fantasztikus Könyvek/Kozmosz Galaktika kiadványt. Ja meg nyilván náluk is fogok dolgozni, de ezt biztosan említettem már :D Legalábbis egy alternatív jövőben... mert a jelen nagyon nem afelé tendál, amit azért nem is bánok, na de csitt, nincs kotyogás, majd ha egyszer már minden biztos lesz, csak akkor.. )
Szóval ma, ahogy gyakorlaton ültem (a könyvtárban természetesen), olyan elemi erővel tört rám, hogy igen, menj, kölcsönözz, olvass, hogy nem tudtam ellenállni. Kiderült, hogy az olvasójegyem két hónapja lejárt, sebaj, előbb vagy utóbb úgyis meg kellett volna hosszabbítani. (Azért tök jó már, gyakorlatilag azért a másfélezer forintért mekkora hatalmas halom könyvhöz, folyóirathoz meg egyéb cucchoz hozzájut az ember! Csak győzze kihasználni.)


 
Kicsit megrekedtem a szakdolgozatomban, ez egy remek alkalom volt arra, hogy újabb szakirodalmat keressek, és nagy meglepetésemre olyan jó kis könyveket meg cikkeket találtam, hogy csak na :D Gondolom ez titeket nem csigáz fel annyira, de a lényeg, hogy olyasmit is lehet találni, amire nem is gondolna az ember :)
Mivel nagyon-nagyon-nagyon régen olvastam olyat, ami nem sci-fi (és a legutóbbi kísérletem az olvasásra való visszaszokásra elég csúfos kudarcot vallott: enyhén negatív időszakomat éltem értsd. pár napos rosszkedv, amiért sokat kell tanulni, keveset látjuk egymást a párommal, nagy a kupi de nincs kedvem takarítani, és a többi szörnyűséges "végveszély" - szóval gondoltam feldobom a napom valami kedves Asimov-jellegű kis csavaros, barátságos történettel, erre sikerült egyhuzamban három olyan történetet is kifognom, amiben kipusztul a lakosság, szörnyű szenvedés, disztópia meg minden olyan kutyafüle van, amire egy rosszkedvű embernek nincs szüksége).
Gyorsan összeírtam néhány olyan könyvet, ami vagy a műfaja, vagy a szerzője, vagy az előzetes kritikák alapján várólistássá emelte ki magát (azon kívül, amik Molyon gyülekeznek... és csak gyülekeznek és gyülekeznek... :D), kiválogattam, amik megvannak a helyi kedvenc könyvtárban, aztán uccu neki. Leírom ide/nektek is, azt hiszem havonta fogok egy ilyen kis összeállítással jönni, remélem nem bánjátok :) Ha bármi pozitív/negatív gondolatotok, érzésetek van a listában szereplő könyvekkel kapcsolatban, nagyon-nagyon szívesen fogom olvasni, ne fogjátok vissza magatokat :)

Leendő olvasmánylista
 • Audrey Niffenegger: A Highgate temető ikrei (pont olvastam róla egy kritikát, erre kint volt a sikerkönyvek között, a populáris polcon... ez nem lehet véletlen :D)
 • A. M. Jenkins: Night Road (egy időben menő volt, megnézem, mit tud...)

 • Gaura Ágnes: Vámpírok múzsája (Ha Delta Vision-os, akkor csak jó lehet... ugye? de a borító az tetszik, ha más nem :D)
 • Lauren Kate könyv (mindegy melyik, egyelőre csak belekukkantanék, úgy érzem, nem lesz az én világom)
 • Libba Bray: Rettentő gyönyörűség (annyi negatív kritikát olvastam róla, mégis mások meg annyira hangulatosnak írják le... na adjunk enki egy esélyt.)
 • Lissa Price: Testbérlők (annyi jót írtak róla...)
 • Maryrose Woods: Méregnaplók II. Éjmély
(az első rész nagyon tetszett, állítólag sokan bénának tartották... na majd meglátjuk.)
 • Sarah Dressen: Altatódal
 • Szergej Lukjanyenko: Világok őre (véééégre, megvettem a második részt, és sehol nem találtam az elsőt.... legalább elolvasni el tudom, ha már az enyém nem lett eddig :D már meg van, mit ad apu karácsonyra :D)

 • A vízisten menyasszonya (manga) (ott volt a sikerkönyvek között, lekaptam :) ) 

Szakirodalom:
Bevezetés a szociológiába
Csoportok és kultúrák: tanulmányok a szubkultúrákról
Ifjúságszociológiai szemelvények
Nagy Attila: Háttal a jövőnek
A zenei szubkultúrák médiareprezentációja

A kiemelteket kölcsönöztem ki, hát az első szakaszon látszik, hogy elég könnyed és nem valami jól felépített/átgondolt egy felhozatal, de kb. harminc percnyi kutakodás után nem is vártam jobb eredményt ^^ Reményeim szerint legalább fele azért olyasmi lesz, amiben nem fogok csalódni.

(U.i.: Úúúúgy irigylem a könyves bloggerínákat, nem tudom, milyen életük van, de a fejemben az a kép él róluk, hogy egész nap kávézgatnak, olvasgatnak, csokit majszolnak, hosszú, illatos fürdőket vesznek, romantikus-nőiesen öltözködnek és nincs gondjuk semmire, csak hogy az adott könyvsorozat legújabb része mikor jelenik már meg... *megy és agyoncsapja magát egy "sztereotípia" feliratú ötvenkilós romantikus YA-fantasy, mériszúról szóló könyvvel :D*)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése