2013. január 30., szerda

A goth szubkultúra védelmében

A Statisztikának köszönhetően visszakereshető, honnan érkeznek a kattintások, így jutottam el a következő oldalra. Talán nem kellett volna, mert sikerült megint szembesülnöm egy kalapnyi gorombasággal. Azt hiszem, a szubkultúra nevében reagálhatok a hozzászólásokra, de ha valaki nem ért egyet, van lehetősége választ pötyögni.

01
"Majd a link olvasása után rájöttem ez nem más mint egy belső ürességet  takaró színes kavalkádban rejlő életunt lázadó képmutatás.
Nekem legalábbis a semmittevő unatkozó életunt link képviselését  hangoztató és valló megnyilvánulást, a társadalomból való önkéntes kirekesztést és az emberi kapcsolatok hagyományos elvetését éltető nyílt magamutogatás."
- Nos, a képmutatást nem tudom mire vélni, hiszen nem találkoztam a "saját belső ürességemmel" (másokéval annál inkább, persze, én sem vagyok tökéletes, ahogy senki sem).
- Semmittevő unatkozó link élet? Igen, nyilván azért dolgozom, élek boldog párkapcsolatban, tanulok, és igyekszem minél tartalmasabban tölteni az életemet, mert mint minden goth, én is életunt üres egyén vagyok :D
- Nyílt magamutogatás. Mert nyilván minden gothon látszik a szubkulturális hovatartozása.
- A társadalomból való önkéntes kirekesztődés és az emberi kapcsolatok elvetése. Ezt abszolút nem tartom reálisnak. Volt szó olyasmiről, hogy egész nap otthon ücsörgünk egyedül?

02
"Szerintem az ember bárhova tartozhat, de ezt nem kell a "homlokára kiírva" reklámozni, egy kicsit szerényebben élve, lélekben még oda tartozhat, ahova akar. "

- Teljesen egyszerű: nekünk ez tetszik. Ahogy a plázások körében a magassarkú, úgy nálunk a bakancs. Ahogy a hipszterek vastag keretes szemüveget viselnek, úgy mi sötét sminket. (Persze nem mindenki.)
A hasonló a hasonlót vonzza alapon egyszerűbb megtalálni mindenkinek a hozzá hasonlót, ha külsőségekben is ott vannak a jegyek. (Pl. nyilván nem jönnék össze egy sportszerkós fazonnal, mert  egyértelműen látszana, hogy mindkettőnk számára más a fontos, és ez így van rendben.)

03
"Amúgy azért tartom hülyeségnek, mint akár az emo, vagy a többi ,bármelyik divatirányzatot, mert ez a semmittevés elfoglaltsághiány és az unalom következménye . Még nem láttam egy megélhetésért küzdő férfit vagy nőt se , akinek ilyen súlyos gondjai lettek volna ."

- Persze, mert mi nyilván nem dolgozunk, nem tanulunk csak egész nap saját unalmunkkal és semmittevésünkkel és világfájdalmunkkal vagyunk elfoglalva. Olyan jó, hogy mindenki más csinál valami értelmeset, csak mi nem. (irónia) Gondolom meg lennének lepve a kedves válaszolók, ha látnák, külföldön mennyi a goth szülő, vagy mennyi harmincon fölüli ember vallja magát gothnak. (Nézzük csak meg a  WGT-s videókat...)

04
"A deviancia nem egy keresett dolog, ezt egyszerűen csak művelik, általában mások kárára."

- Most komolyan, kinek fáj az, hogy valaki másképp gondolkozik, mint a mainstream? És mégis, miben lehet mások kárára a kreativitás, egyediség, más nézőpont, stb.? Másrészt: a deviáns az átlagostól eltérőt jelent, nem feltétlenül rossz értelemben - a mai köznapi pejoratív használatával ellentétben... 

05
"Attól vagy góth, hogy annak vallod magad. Külsőség. Az én fiam is volt már góth, rövid ideig emos"

- Újabb példája a divat és üresség csodálatos térhódításának.
06
"Persze a goth egy olyan stílus, amit 30 év felett már nem követ az ember "

- Mivel ez nem csak egy öltözködési stílus, ezért az állítás hibás. Talán itt Magyarországon kevesebben vannak, de mint mondtam, nézzünk csak fel Németország irányába.
07
"Azt hiszem, hogy az egyénileg felvett stílusirányzatoknak csak melléktermékük az oda tartozó zene is. Szerintem sokak nem is szeretik ezeket a zenéket, csak az adott kultúra miatt hallgatniuk kell, vagy talán azt hiszik, hogy nekik ez tetszik. De a zene a hovatartozásnak csak egy kicsi része. Azt hiszem, amilyen kirívó a csoportosulás összessége, ugyanolyan kirívó az egyes tagok lelki világa is. Nem mondom, hogy itt a "kirívó" szó minden esetben negatív, de (kompromisszumosan értve) legalábbis nem normális."

- Részben a (nem bemásolt) hozzászólás elejével egyet kell, hogy értsek. Viszont itt nincs olyan, hogy kötelezően ilyen vagy olyan zenét kell hallgatni. Sőt, egyáltalán nem kell.
- Valóban, lehet, hogy kirívó, de miért kellene mindenkinek ugyanolyannak lennie? Ki mondja meg mi az, ami normális? Sőt, egyáltalán, az átlagos és a normális megegyezik?
08
"Máshogy lehet gondolkodni, önmagunkat lehet szegregálni egy "normális" világ elől, de mindezt propagálni felesleges."

- No igen. Bezzeg az ostoba ötmilliomodik egyház, szervezet, akármi minden gond nélkül nyomathatja az ostobaságait, viszont egy szubkultúra meg csak maradjon csöndben, nehogy egyes elemei még megtetsszenek valakinek, és véletlenül ő is "beálljon gothnak".

Összességében az a vicces, hogy maga a kérdés az volt, hogy "mitől goth egy goth" és a legtöbb válasz gyakorlatilag a "fúj de undorító hülyeség ez" kifejtésére vezethető vissza.
Továbbra is érdekesnek tartom, hogy ilyen haladó világban miért lehetünk (mi, magyarok, emberek, vagy inkább az idősebbek?) ilyen maradiak, elzárkózóak, utálkozóak, amikor ha megnézzük a mainstream-et, az ingerküszöb jóval magasodott; tehát ha Christina Aguilera szétcsapja délután kettőkor a gyerekek előtt a videoklippben a pasit, mindenféle Zsófikák úgy énekelnek a péniszekről, mintha csak rágógumiról lenne szó, amire tíz-tizenkét évesek ugrabugrálnak, illetve ha családi filmben látszik egy fedetlen kebel, harisnyában (nem leggingsben!) megyünk az utcára, az rendben van, viszont egy visszafogott (mert nem mindenki bakancsos-neccharisnyás ám!) goth fúj-fúj, társadalmi hulladék. Na ez igen. Nem csalódtam.
Akárhogyis van, a mélyben húzódik itt egy nagy adag düh, elfojtott utálat, esetleg irigység. Most már szinte több ember tartozik valamilyen csoporthoz (léegyen az klub, szubkultúra, stílus, bármi), mint aki nem. Nincs egyenlőség, nincs egyformaság, ez van. Hiába háborog akárki is, a világ változik, és mi, gothok is változunk, és aki nem tud együtt változni a világgal, nem tud elfogadni, egy kicsit lazább lenni, kompromisszumokat hozni, az lemorzsolódik.

2 megjegyzés:

  1. Ezek mekkora pofátlanok...Nem tudnak semmit sem rólunk, de azért osztják az igét, hogy mennyire szar egy szubkultúra, és stb.-stb... Rendesen kiosztottad őket! :))) De igazad volt! Ja amúgy pont ma olvastam ezt a kérdést GYK-n és már akkor is föl voltam háborodva. De most, hogy te is kifejtetted a véleményed megnyugodtam, hogy nem csak nekem esett rosszul ez a hátat fordítás! Még hogy csak külsőség....Velem van, hogy színeset kényszerülök felvenni, mert munkahelyi előírások meg hasonlók, de ennek ellenére fekete mindig van rajtam és az a fontos, hogy lélekben mi van! Bár ezektől a prűd népektől nem lehet mást várni. A Földön sajnos van egy elzárkózó, haladásképtelen réteg. Pont ők akik elzárkóznak mások hitétől, eszméitől...
    Nagyon jó cikk lett! :)

    VálaszTörlés
  2. "A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos."
    (A.Einstein)

    VálaszTörlés