2010. november 1., hétfő

Áttekintő: Zenei stílusok

Hiába vagyunk mind egy szubkultúrának a tagjai, mégis előfordul, hogy teljesen más zenét hallgatunk. Ez egy külső szemlélő számára furcsa lehet, ezért alább részletezem majd, milyen zenei irányzatok állnak hozzánk közel, csak így, a teljesség igénye nélkül.
Ami eredetileg goth zene volt, pontosabban amit a régiek hallgattak, annak nem sok köze van azokhoz, amik ma futnak ilyen néven. Ha valahol keresed, GOTH ROCK-ként fogod megtalálni, ami köszönőviszonyban sincs a goth metállal.

Az eredeti, régi goth zenére csak nyomokban emlékeztet az, amit úgy általában gothnak szoktak nevezni. A régi goth zenét (én csak így nevezem az egyszerűség kedvéért, pedig normál esetben, külföldön gothrock = goth zene) játszó együttesek többek között a The Sisters of Mercy (személyes kedvencem), a Bauhaus, a Siouxise and the Banshees, és Joy Division, a The Mission, Fields of the Nephilim, Peter Murphy és még sokak munkássága volt. A deathrock / horrorpunk is tetszhet, ha beleszerettél a goth rock zenébe.

 
Goth rock: Sisters of Mercy - Poison door

Amit a legtöbben ismernek az a gothic metal műfaj, ami igazából metál, sötétebb témákkal, esetleg nem a szokványos hangszereléssel, sokszor előfordul szimfonikus zenekar is kíséretként, viszont a "szokásos" goth témát köszönnek vissza.  Sokan hallgatnak egyszerű szimfonikus metált vagy operametált.
Szóval - véleményem szerint - aki közelebb érzi magához a gothic metált, mint a goth rockot, az inkább olyan metálosnak írható le, akinek tetszik a gothic irányzat, nem annyira gothnak, aki metált hallgat. (Remélem, nagyjából érthető.)


Gothic metál: Elysion - Never Forever

Egy mondat erejéig a "sima" elektronikus zenéről - úgy tűnhet, semmi köze a goth zenéhez, de sok érdekes irányzat az elektronikus zene és a goth irányzatok keresztezésével jöhett létre. Az elektronikus zene képviselőjeként a Kraftwerket hoznám példának, első hallgatásra furcsa, de szerintem klassz. Electro-industrialként vagy dark electro-ként emészthetőbb.


Dark Elektro: Skinny Puppy - Dig it

Talán a legnépesebb hallgatói táborral az Industrial rendelkezik, ami nem egyszerűen zenei stílus, hanem életstílus, szubkultúra, életérzés, mégis, szorosan kapcsolódik a goth szubkultúrához. Az industrial zene különlegessége, hogy a szokásos hangszerek mellett első hallásra igencsak szokatlan zajkeltő eszközökkel dolgoznak, gépek zaja, furcsa, oda nem illőnek tűnő hangok tűnnek fel, az összhatás mégis remek. Igazából ezt hallani kell, így elég nehéz leírni. Leghíresebb előadói a Skinny Puppy és a Nine Inch Nails (bár az utóbbit sokan "lemetálozzák", mindenki döntse el maga).


Industrial Metal: Ministry


Electro-Industrial: Funker Voght - Gunman

Az industrialnak több "al-ága" is elkülönödött (pl.a dark-industrial /The Electric Hellfire Club/ vagy az elektro-industrial /pl. Zombie Girl/), de szerintem a legérdekesebb és legszimpatikusabb az EBM (biztos közerejátszik az is az elfogultságomban, hogy egyik kedvcenc bandám - Die Krupps - is ide tartozik). Több forrás szerint az elektro és az industrial találkozásával jött létre, de szerintem ez nem ilyen egyszerű. Tipikus EBM előadók a Front 242, Frontline Assembly és a Nitzer ebb. (Mindegyikről csak nagyon pozitívan tudok nyilatkozni, mondhatni, szívem csücskei. :D)


EBM: Die Krupps - To the hilt

Futurepop. Bevallom férfiasan (?), hogy eddig ezt a szót nem igazán tudtam, mire használják, és miután utánanéztem, egy EBM-hez hasonló, kissé elektronikus de kellemes irányzatot találtam. Ne tévesszen meg senkit a "pop" szócska a végén, nincs köze olyasféle pophoz, amit a szó hétköznapi értelmében használunk.
Ugyan hangzásilag pattogós, vidám, de sokszor sötét, komoly témákat feszeget.
Anno az ilyen előadókkal a Vampirefreaks.com-on találkoztam, ami sajnos az utóbbi időben kissé eligénytelenedett. Visszatérve a témára, aki kíváncsi a futurepop zenére, hallgasson bele egy Apogtygma Berzerk, Covenant  vagy VnV Nation számba. (Ezer köszönet Louise-nak, hogy VnV Nationt hallgat, nélküle sosem ismertem volna meg ezt a csodálatos együttest. A számaik elgondolkodtatóak, erőt merít belőlük az ember. És hitet.)Futurepop: VnV Nation - Standing

Előfordulnak olyan együttesek is, amik csak hangzásvilágban, témájukban hasonlítanak a goth zenére, esetleg a rajongók szeretnének "sötétebbnek, keményebbnek" tűnni azzal, ha rámondják, hogy goth. Ez alatt leginkább az Evanescence-hez hasonló együtteseket értem, újabban a Within Temptationt és sajnos a Nightwish-t is. (A Nightwishről korábban is megoszlottak a vélemények, de Tarja kilépése után határozottan elpoposodott a zenéjük.) Sokan goth-inspired - nek vagy goth-jellegűnek nevezik.


Összességében nagyon nehéz egy-egy előadót bekategorizálni vagy egy stílust körülírni, mert hiába más mindegyik, olyannyira összefolynak és egymásba kapcsolódnak, hogy szinte lehetetlen kibogozni.

(Ha valamit rosszul írtam, kérlek, jelezd, nem vagyok tökéletes saját tapasztalataim, ill az angol Wikipédia alapján dolgozok. )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése